Cardul european de asigurări de sănătate

Cardul european de asigurări de sănătate

Începând cu 1iunie 2004 , cetăţenii europeni care se deplasează în interiorul Spaţiului Economic European , adică în Uniunea Europeană , din motive personale şi profesionale , vor primii , un card european de asigurare de sănătate , care va facilita acordarea îngrijirilor medicale care vor fi necesare în timpul şederii temporare .
Acest card european înlocuieşte următoarele formulare :

1. E 111 şi E 111 B – formulare folosite de către turişti
2. E 110 – formular folosit de către transportatorii internaţional
3. E 128 – formular folosit de către lucrătorii detaşaţi într-un stat membru şi studenţi
4. E 119 – formular folosit de şomerii care sunt în căutarea unui loc de muncă într-un alt sat membru şi care au nevoie de îngrijiri de sănătate

Fiecare stat este responsabil pentru eliberarea şi distribuirea cardului european de sănătate pe teritoriul sau . Modelul acestui card este şi prezintă aceleaşi caracteristici tehnice în fiecare stat membru . Acest lucru permite recunoaşterea imediată a cardului de către cei care acordă îngrijiri în natură şi cărora le este prezentat .
Dacă veţi merge într-un stat membru pentru o primi îngrijiri , costurile acestor îngrijiri vor fi preluate de către instituţia dvs. de asigurare de sănătate doar dacă aţi primit autorizaţia prealabilă . Această decizie aparţine instituţiei de asigurări de sănătate .
Autorizaţia cerută nu poate fi refuzată dacă îngrijirile respective se numără printre prestaţiile cuprinse în legislaţia ţării dumneavoastră şi nu sunt disponibile în momentul în care sunt cerute. Instituţia competentă trebuie să vă elibereze formularul.
În acest caz , veţi avea dreptul la prestaţii care se oferă în ţara în care vă deplasaţi.
În anumite cazuri , veţi putea cere, în egală măsură , rambursarea cheltuielilor plătite de dvs. în tara de origine .
La baza jurisprudenţei referitoare la acordarea prestaţiilor , Curtea a declarat că asiguraţii sociali care nu au autorizaţie prealabilă , pot să ceară instituţiei la care sunt asiguraţi rambursarea cheltuielilor pentru tratamentul medical acordat în afara infrastructurii spitaliceşti într-un alt stat membru , după baremul statului de asigurare .
Prin această jurisprudenţă , Curtea a decis că instituţiile de securitate socială pot refuza autorizaţia prealabilă pentru accesul la spitalizare într-un alt stat membru . Cu toate astea pentru ca o autorizaţie administrativă prealabilă să se justifice trebuie să se bazeze pe criterii obiective şi care nu discriminează , cunoscute dinainte . Aceste criterii trebuie să nu depindă de autorităţile naţionale , astfel încât acestea să nu abuzeze de puterea lor în mod arbitrar . O procedură uşor accesibilă trebuie să permită ca o cerere de autorizaţie să fie tratată în mod obiectiv şi imparţial într-un timp rezonabil . Refuzul obţinerii unei autorizaţii ar trebui să se poată contesta într-un recurs judiciar sau cvazi judiciar.
În orice caz , autorităţile naţionale trebuie să tină cont de toate circumstanţele fiecărui caz , deci nu numai de starea de sănătate a pacientului , dar şi de trecutul sau medical .


Av. Bogdan Staicu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe