Asasinul norvegian Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare


Asasinul norvegian Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare



 - Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat, astăzi, pentru uciderea a 77 de persoane şi condamnat la 21 de ani de închisoare. Judecătorii au hotărât că Breivik se află în deplinătatea facultăţilor mintale.
Extremistul norvegian Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane în 22 iulie, anul trecut, îşi primeşte astăzi pedeapsa. El riscă 21 de ani de închisoare, scrie The Telegraph, aceasta fiind pedeapsa maximă prevazută de legislaţia norvegiană. 

În funcţie de recunoaşterea responsabilităţii sale penale, extremistul în vârstă de 33 de ani va fi condamnat la închisoare sau va fi internat într-o instituţie psihiatrică de către tribunalul de primă instanţă din Oslo.

"El vrea să fie declarat responsabil. Reflectează la ceea ce le va spune judecătorilor şi a pregătit câteva cuvinte pentru orice eventualitate", a afirmat Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, pentru cotidianul Aftenposten.

Deşi şi-a recunoscut faptele, Breivik a pledat nevinovat, afirmând că a acţionat pentru a-şi proteja ţara împotriva multiculturalismului.

Problema sănătăţii sale mintale a fost în centrul procesului care s-a încheiat la 22 iunie. O primă evaluare psihiatrică oficială a conchis că că Breivik este psihotic, apoi o contraexpertiză a constatat că acesta este sănătos din punct de vedere psihic pentru a răspunde penal pentru actele sale.

Potrivit unui alt avocat, o carte pe care Breivik susţine că o scrie despre pregătirea atacului va fi un fel de autobiografie, dar doar despre viaţa sa de adult, după 2002. Ea ar putea include dezvăluiri despre misterioşii Cavaleri Templieri.

"Ea va conţine mai multe informaţii decât ce a spus poliţiei", a declarat Tord Jordet pentru tabloidul Verdens Gang (VG), precizând că această carte, redactată în engleză, va fi gata cel mai devreme în primul semestru din 2013.

Breivik, care s-a prezentat drept "scriitor" în faţa Curţii, va scrie alte două cărţi, una despre ideologia sa şi alta despre viziunea sa despre viitor. El este deja autorul unui manifest de 1.500 de pagini, difuzat pe Internet, care conţine elemente biografice precum şi detalii despre modul de pregătire a atacurilor.

La 22 iulie 2011, el a ucis 77 de persoane - majoritatea adolescenţi - dintre care opt într-un atentat cu bombă comis împotriva sediului Guvernului din Oslo şi 69 în timpul atacului armat de pe insula Utoeya, unde avea loc o tabără de vară a tinerilor laburişti.

http://www.jurnalul.ro - 24.08.2012

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe

Avocatul-ucigaş supărat că soţia nu-i spunea “Noapte bună, iubi”!