Decizia nr. 80/2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei Romaniei - Lege5 Online

Decizia nr. 80/2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei Romaniei - Lege5 Online:

Extras

Articolul 78 - Intrarea în vigoare a legii
253. Prin articolul unic pct. 69 din propunerea de revizuire a Constituţiei se modifică art. 78, prin introducerea unui nou alineat, alin. (11), după cum urmează: "(11) Accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit."
254. Dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 11 aprilie 2013, prevăd că "Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi de alte acte normative", iar, potrivit art. 3 alin. (1) din lege, "Editarea Monitorului Oficial al României constituie un serviciu public asigurat de către Regia Autonomă «Monitorul Oficial», care funcţionează sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului".
255. Referitor la accesul la publicaţia oficială, dispoziţiile art. 19 din lege prevăd că "Regia Autonomă «Monitorul Oficial» realizează un produs electronic conţinând actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Sumarele monitoarelor oficiale sunt accesibile permanent."
256. Propunerea de modificare vizează accesul gratuit şi nelimitat la varianta electronică a publicaţiei oficiale. Avantajul accesării permanente, din orice locaţie, în mod gratuit a actelor publicate în Monitorul Oficial al României creează premisele valorizării dreptului persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public, prevăzut de art. 31 din Constituţie. Astfel, pe această cale se îndeplineşte şi cerinţa accesibilităţii actelor normative, calitate impusă şi de reglementările internaţionale în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
257. Pe de altă parte, Curtea observă că asigurarea accesului gratuit şi nelimitat la varianta electronică a publicaţiei oficiale trebuie să vizeze cu necesitate actele de interes public adoptate de autorităţile publice, acte cu caracter general de aplicabilitate la nivel naţional, respectiv cele prevăzute de art. 5 din Legea nr. 202/1998, republicată, precum: actele juridice ale Parlamentului, actele cu caracter politic ale Parlamentului şi ale celor două Camere, actele Preşedintelui României, actele Guvernului, actele normative ale organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, potrivit competenţei lor stabilite prin lege, adoptate în vederea organizării executării legii, deciziile, hotărârile şi avizele Curţii Constituţionale, acte ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii, deciziile pronunţate de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a soluţionării recursurilor în interesul legii, deciziile şi hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului, pronunţate în cazurile în care statul român are calitatea de pârât.
258. O prevedere similară să regăseşte şi la nivelul Uniunii Europene cu privire la actele adoptate de instituţiile Uniunii, şi anume în Regulamentul (UE) nr. 216/2013 al Consiliului din 7 martie 2013 privind publicarea electronică a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, care la art. 2 alin. (3) prevede că "Ediţia electronică a Jurnalului Oficial este pusă la dispoziţia publicului pe site-ul EUR-Lex într-un format care nu este caduc şi pentru o perioadă nelimitată. Consultarea sa este gratuită."
259. Prin urmare, Curtea, cu unanimitate de voturi, recomandă reformularea alin. (11) propus a fi introdus la art. 78 din Constituţie în sensul că accesul gratuit şi neîngrădit să se realizeze în ceea ce priveşte varianta electronică a Monitorului Oficial, Partea I.



'via Blog this'

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe