Conţinutul dispoziţiilor
comunitare în domeniul securităţii sociale
Dispoziţiile comunitare în domeniul securităţii sociale nu înlocuiesc diversele sisteme naţionale de securitate socială printr-un sistem unic european . Această armonizare încă una imposibilă având în vedere diferenţele mari între cele 28 State membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European . Aceste sisteme de securitate socială diferite sunt consecinţa , pe de o parte , a tradiţiilor înrădăcinate profund în cultura naţională şi pe de altă parte , a preferinţelor .
Dispoziţiile comunitare în domeniul securităţii sociale nu urmăresc să armonizeze ci pur şi simplu să coordoneze sistemele naţionale de securitate socială.
Cu alte cuvinte , fiecare stat membru este liber să decidă cine trebuie asigurat sub legislaţia sa , care prestaţii sunt asigurate şi în ce condiţii , cum sunt calculate aceste prestaţii şi cât din cotizaţii trebuie folosite în acest scop. Dispoziţiile comunitare stabilesc reguli şi principii comune care trebuie respectate de către de către toate autorităţile publice naţionale , de instituţiile de securitate socială , de Curţi şi tribunale , în timp ce aplică legile naţionale.
În acest fel se garantează aplicarea diferitelor legislaţii naţionale nu penalizează pe cei care-şi exercită dreptul de a se deplasa sau a rămâne o perioadă în interiorul Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European .
În termeni simpli , dacă v-aţi exercitat dreptul de a călători sau de a avea rezidentă într-un stat membru , nu veţi fi lezaţi faţă de o altă persoană care a trăit sau a muncit într-un singur stat membru .
- În anumite State Membre , securitatea socială este bazată pe domiciliu pe când în alte ţări numai persoanele care exercită o activitate profesională ( şi membrii familiilor lor ) sunt asigurate . Pentru a evita situaţia când lucrătorii migranţi sunt asiguraţi de două ori sau niciodată , dispoziţiile comunitare în domeniul securităţii sociale hotărăsc legislaţia naţională care se aplică pentru fiecare caz în parte .
- Sub o legislaţie naţională , dreptul la prestaţii depinde adesea de îndeplinirea anumitor perioade de asigurare , de muncă sau de domiciliu .
Dispoziţiile comunitare prevăd o însumare a perioadelor însemnând că , dacă este cazul , perioadele de asigurare , de angajare sau de domiciliu îndeplinite sub legislaţia unui stat membru sunt luate în considerare pentru stabilirea dreptului la prestaţii sub legislaţia unui alt sta membru .
Aceste este rolul dispoziţiilor comunitare referitoare la securitatea socială . Acestea nu vor introduce noi tipuri de prestaţii şi nu suprimă legislaţiile naţionale . Unicul lor scop este de a proteja cetăţeanul european care munceşte , trăieşte sau are rezidentă o perioadă într-un alt stat european membru .
Av. Bogdan Staicu
Comentarii