Diferite tipuri de prestaţii . Reguli generale de aplicare

Diferite tipuri de prestaţii . Reguli generale de aplicare

1. Prestaţiile de boală în bani

În mod normal acestea sunt destinate sa înlocuiască veniturile ( remuneraţiile , salariile ) care sunt suspendate ca urmare a bolii . Serviciile oferite într-o situaţie anume pot fi considerate ca prestaţii de boală în bani .

În general , aceste prestaţii sunt acordate aplicând legislaţia ţării unde sunteţi asigurat , oricare ar fi ţara de domiciliu sau şedere pentru o perioadă temporară .

Această regulă se aplică tuturor categoriilor de persoane şi în toate situaţiile : lucrători frontalieri , lucrători sezonieri , lucrători detaşaţi în străinătate , titularii unei pensii sau membrii familiei . Cuantumul şi durata prestaţiilor depind în totalitate de legislaţia Statului unde sunteţi asigurat şi în general vă vor fi acordate direct de către instituţia la care sunteţi asigurat .

2. Prestaţii de boală în natură

Aceste servicii presupun îngrijirile medicale şi de stomatologie , medicamentele şi spitalizările , precum şi plăţile destinate rambursării costurilor acestor servicii .

Ca o regulă generală , acestea sunt acordate aplicând legislaţia ţării dumneavoastră de domiciliu sau de reşedinţă , ca şi cum aţi fi asigurat în acel stat . Acest fapt ar putea genera o situaţie mai mult sau mai puţin favorabilă decât dacă aţi fi supus legislaţiei ţării unde sunteţi efectiv asigurat .

Motivul acestei reguli este lesne de înţeles : este imposibil pentru medici şi instituţiile în cauză să cunoască legislaţia a 28 de state diferite : în consecinţă ei aplică întotdeauna legislaţia din ţara lor , chiar dacă persoana respectivă este asigurată în altă tară .

Cu toate astea , simplul fapt ca prestaţiile în natură sunt acordate aplicându-se legislaţia Statului de domiciliu sau de reşedinţă nu înseamnă că persoanele acoperite de dispoziţiile comunitate în domeniul securităţii sociale pot primi în mod liber aceste prestaţii în toate ţările în cauză , fără restricţii şi limite . Important este să se cunoască condiţiile concrete care se aplică în diverse situaţii şi categorii de persoane în privinţa dreptului la prestaţii de sănătate .

Am vorbit mai sus de Domiciliul pe care îl definim ca fiind locul unde o persoană trăieşte în mod normal şi Reşedinţă ca fiind locul unde o persoană locuieşte temporar , noţiuni foarte importante în ce priveşte dreptul la prestaţii de sănătate .

Domiciliul în ţara în care sunteţi asigurat

Dacă aveţi domiciliul în ţara în care sunteţi asigurat , se înţelege de la sine că aveţi dreptul la toate prestaţiile în natură prevăzute de legislaţia acestei ţări. Aceste prestaţii sunt acordate de către instituţia de asigurare medicală din ţara de domiciliu , pentru toate persoanele asigurate în acest stat .

Domiciliul în afara ţării în care sunteţi asigurat

Dacă aveţi domiciliul într-o altă ţară decât cea în care sunteţi asigurat , aveţi dreptul la toate prestaţiile în natură , conform legislaţiei statului de domiciliu . Prestaţiile sunt acordate de către instituţia de asigurare medicală din locul de domiciliu , ca si când aţi fi aici asigurat . În cazul în care aţi fi un lucrător frontalier , trebuie să ştiţi ca această categorie are de asemenea drepturi în ţara sa de muncă .

Acest lucru este valabil pentru toate categoriile de persoane acoperite de dispoziţiile comunitare în domeniul securităţii sociale , oricare ar fi ţara lor de domiciliu . Instituţia de asigurare medicală din locul de domiciliu este în mod normal rambursată de către instituţia de asigurare medicală la care sunteţi asigurat .

Reşedinţa în afara ţării unde sunteţi asigurat

Dacă rămâneţi o perioadă într-o altă ţară decât cea unde sunteţi asigurat , veţi avea dreptul la toate prestaţiile în natură care sunt necesare din punct de vedere medical pe perioada reşedinţei într-un alt stat membru , ţinându-se seama de natura prestaţiilor şi de durata estimată a reşedinţei ( şedere temporală ) .

Cu alte cuvinte , veţi primi întotdeauna îngrijirile necesare , înţelegându-se şi spitalizarea cea mai costisitoare. Atenţie , dacă scopul şederii dumneavoastră în străinătate este de a vă îngriji din punct de vedere medical , există condiţii speciale de aplicare .

Av. Bogdan Staicu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe

Avocatul-ucigaş supărat că soţia nu-i spunea “Noapte bună, iubi”!