DIRECTIVE

DIRECTIVA 2012/13/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN  ȘI A CONSILIULUI
din 22 mai 2012
privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale


(1) Uniunea  si-a stabilit obiectivul de a menține  si de a dezvolta un spațiu de libertate, securitate  si justiție. În conformitate cu concluziile presedinției cu ocazia Consiliului European de la Tampere din 15  și 16 octombrie 1999, în special punctul 33, principiul recunoasterii reciproce a hotărârilor judecătoresti  și altor decizii ale autorităților judecătoresti ar trebui să devină fundamentul cooperării judiciare în materie civilă si în materie penală în cadrul Uniunii, deoarece o recunoastere reciprocă sporită si apropierea necesară a legislatiei ar facilita cooperarea dintre autoritățile compe­tente, precum  si protectia judiciară a drepturilor indivi­duale.
...

(20) Prezenta directivă stabileste normele minime relative la informatiile privind drepturile persoanelor suspectate sau acuzate. Acest lucru nu afectează informatiile furnizate cu privire la alte drepturi procedurale care derivă din Cartă, din CEDO, din dreptul intern și din legislatia aplicabilă a Uniunii, astfel cum a fost interpretată de instanțele competente. Odată ce s-a furnizat o informare cu privire la un anumit drept, autoritățile competente nu ar trebui obligate să o repete, cu exceptia situatiei în care circumstantele specifice ale cauzei sau normele specifice din dreptul intern necesită aceasta.



'via Blog this'

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe