România, condamnată din nou la CEDO pe 23 aprilie 2013

România, condamnată din nou la CEDO pe 23 aprilie 2013:


România, condamnată din nou la CEDO pe 23 aprilie 2013

Ieri, 23 aprilie 2013, CEDO a comunicat 8 noi hotărâri cu privire la Georgia, Ungaria, România și Turcia.
Hotărârea pronunțată împotriva României are la bază cauza Lauruc c. României (cererea nr.34236/03).
Reclamantul din această cauză este Mihai Lauruc, cetățean român născut în 1964 și domiciliat în Sighetul Marmaţiei, România. La data faptelor, acesta era om de afaceri și acționar principal într-o societate comercială care deținea rezervoare de stocare a carburantului.
În 2002, procurorii l-au acuzat pe reclamant că ar fi comis o înșelăciune cu ocazia semnării unui contract iar instanța de judecată a dispus arestarea sa preventivă.
Mihai Lauruc a fost eliberat, apoi din nou arestat și pus în arest preventiv în ianuarie 2003, pentru înșelăciune și fals în înscrisuri. Reclamantul a făcut și greva foamei pentru a protesta împotriva acestei măsuri. 
În august 2003, reclamantul a fost reeliberat. Procedura penală este încă pendinte pentru cânteva dintre capetele de acuzare.
Invocând articolul 3 (interzicererea tratamentelor inumane sau degradante), reclamantul Mihai Lauruc s-a plâns în principal de condițiile detenției sale în închisoarea din Bacău, unde ar fi fost supus unui tratament inuman și degradant.
Invocând articolele 5 §§ 1, 3 și 4 (dreptul la libertate și siguranță și dreptul de a se statua în termen scurt cu privire la legalitatea detenției), reclamantul s-a plâns că a fost reținut ilegal în ianuare 2003, că nu a fost adus de îndată în fața unui judecător și că instanțele interne nu au justificat necesitatea menținerii arestului preventiv.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolelor 3 (cu privire la suprapopularea celulei), 5 § 1 c), 5 § 3 și 5 § 4 din Conveția CEDO și a stabilit că statul român va trebui să-i plătească reclamantului o satisfacție echitabilă în sumă de 7500 euro, cu titlu de daune morale, dar și 500 euro pentru cheltuieli de judecată.


'via Blog this'

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe