Ce ne este necesar fie e gratis, fie costă foarte puţin

Tu, arată-te puternic, aşa cum eşti, şi uşurează-ţi bagajele; din tot ce avem în stăpânire  aproape nimic nu este necesar. Daca ne întoarcem la legea firii; bogăţia ne stă la îndemînă. Ce ne este necesar fie e gratis, fie costă foarte puţin: firea are nevoie numai de pâine şi de apă. Nimeni nu e prea sărac pentru a nu şi le putea procura şi, dacă își restrânge nevoile, se poate lua la întrecere cu Jupiter însuşi, după cum spune Epicur – din care vreau să strecor o frază în scrisoarea asta. 5. „Poartă-te mereu, zice el, de parcă Epicur ar fi cu ochii pe tine.”
Fără nicio îndoială, ai nevoie de un paznic, de un om care să vegheze, care să fie părtaș la gândurile tale. Este cu mult mai măreţ să trăieşti de parcă te-ai afla mereu sub ochii unui om ales; dar mei îmi e de ajuns să ştiu că te porţi, în tot ce faci, de parcă te-ar privi un oarecare. Singurătatea ne împinge la tot felul de răutăţi. După ce vei fi făcut progrese îndeajuns de însemnate ca să ai respect faţă de tine însuţi, poţi să-ţi concediezi pedagogul: pînă atunci, lasă-te supravegheat de un om de seamă, a cărui prezenţă are darul de a-i face pe oamenii stricaţi să încerce să-şi înăbuşe viciile; în felul acesta vei ajunge să nu mai cutezi să greşeşti nici măcar faţă de tine însuţi. Cînd vei fi atins acest stadiu, vei începe să ai respect pentru tine. Ramîi cu bine.
Seneca.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe