Cine va vrea sa traiasca linistit





Cred că stiu la ce se gîndea Democrit cînd a început aşa: „Cine va vrea să trăiască liniştit, să nu se ocupe de multe lucruri nici în viaţa personală, nici în cea publică”, referindu-se de bună seamă la lucrurile inutile: de fapt, dacă este necesar, trebuie să ne ocupăm nu de multe, ci de nenumărate treburi şi în viaţa personală şi în cea publică; dar atunci cînd nu ne cheamă nici o îndatorire obişnuită, trebuie să ne încetăm activităţile.
Cel care se ocupă de multe treburi se pune adeseori în puterea sorţii, pe care cel mai sigur este să o încerci rar, dar altfel să te gîndeşti mereu la ea şi să nu-ţi iei nici un angajament încrezîndu-te în ea: „Voi călători pe mare, dacă nu se întîmplă ceva” şi „Voi fi pretor, dacă nu mi se opune ceva” şi „Afacerea va avea succes, dacă nu va interveni ceva”.
Acesta este motivul pentru care spunem că omului înţelept nu i se poate întîmpla nimic împotriva aşteptărilor: nu îl exceptăm de la necazurile omeneşti, ci de la greşeli; lui nu îi reuşesc toate cum a vrut, ci cum s-a gîndit, însă întîi de toate s-a gîndit că un lucru poate să opună rezistenţă planurilor sale. Va fi mai uşoară suferinţa care ajunge la suflet în urma unei dorinţe înşelate, dacă nu i-ai promis succesul. Ramîi cu Bine.

Seneca



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe