CURTEA CONSTITUTIONALA A ROMANIEI - COMUNICAT DE PRESĂ

CURTEA CONSTITUTIONALA A ROMANIEI - COMUNICAT DE PRESĂ:

În ziua de 12 decembrie 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere următoarele excepţii de neconstituţionalitate :

1. Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.125 alin.3 din Codul penal, excepţie ridicată de Nicolae Trebuian junior în Dosarul nr.32/753/2012 al Curţii de Apel Timişoara - Secţia penală.

Dispoziţiile art.125 alin.3 din Codul penal, introduse prin art.I pct.4 din Legea nr.27/2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.180 din 20 martie 2012, au următorul cuprins: ”Prescripţia nu înlătură executarea pedepselor principale nici în cazul infracţiunilor prevăzute la alin. 2 lit. b) pentru care, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii, nu s-a împlinit termenul de prescripţie a executării.”

Alineatul 2 lit.b) al art.125 din Codul penal are următorul cuprins: ”Prescripţia nu înlătură executarea pedepselor principale în cazul: […] b) infracţiunilor prevăzute la art. 174-176 şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei.”

2. Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.16 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, excepţie ridicată de Voicu Dumitru în Dosarul nr. 359/116/2013 al Tribunalului Călăraşi – Secţia civilă. Dispoziţiile art.16 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.550 din 6 august 2012, au următorul cuprins: „Dobândirea sau pierderea calităţii de membru al unui partid politic este supusă numai jurisdicţiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului partidului.”


Citesrte mai mult : http://www.adsa.ro/curtea_constitutionala_a_romaniei_-_comunicat_de_presa.html

Solutie

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis :

1. Referitor la prima sesizare:

Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.125 alin.3 din Codul penal sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

2. Referitor la cea de-a doua sesizare :

Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.16 alin. (3) din Legea partidelor politice nr. 14/2003 sunt neconstituţionale.

3. Referitor la cea de-a treia sesizare :

Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2013 sunt neconstituţionale.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

'via Blog this'

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Băncile, cei mai mari proprietari imobiliari

Cât se întinde dreptul de autor în cazul programelor de calculator | Legislatie gratuita,Monitorul oficial,Acte Normative

DESPRE PROFESIA DE AVOCAT IN LEGISLATIA ACTUALA ‹ Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei