Despre Prietenie

Înţeleptul, chiar dacă îşi este îndeajuns, doreşte să aibă un prieten, pentru a pune în mişcare prietenia şi a nu lăsa o virtute atît de însemnată să zacă fără rost; el nu caută, cum spunea Epicur , „să aibă cine să-l vegheze dacă e bolnav, să-i vină în ajutor cînd e încătuşat sau la nevoie”, ci ca să aibă pe cineva pe care să-l vegheze el însuşi dacă e bolnav, pe care el însuşi să-l scape din strînsoarea vrăjmaşă atunci dacă este prins. Îşi face o socoteală proastă cel care îşi are privirea concentrată asupra sa şi cu acest gînd se îndreaptă către prietenie.
Aşa cum a început, se va şi sfîrşi. Şi-a dobîndit un prieten care să-l elibereze într-o zi de chinul strînsorilor: de îndată ce vor zăngăni lanţurile, prietenul va dispărea.
Aceste prietenii sînt cele pe care lumea le numeşte „manta de vreme rea”: cel care a fost ales pentru un folos, va înceta să mai placă atunci cînd nu va mai fi de folos. În felul acesta, o ceată de prieteni îi înconjoară pe cei încununaţi de succes; doborîţi, au parte de singurătate: prietenii se feresc de locurile unde sînt puşi la încercare.
De aceea există atîtea pilde infame de oameni care şi-au părăsit prietenul de teamă, care au trădat de teamă. Este, inevitabil, o armonie între început şi sfîrşit.
Cel care a devenit prieten pentru că era în avantajul său, va şi înceta să mai fie prieten cînd este în avantajul său: va accepta un preţ în schimbul prieteniei dacă acceptă în prietenie ceva în afară de ea însăşi. 
 Ramîi cu bine.

Seneca.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe