Despre Prietenie

Înţeleptul, chiar dacă îşi este îndeajuns, doreşte să aibă un prieten, pentru a pune în mişcare prietenia şi a nu lăsa o virtute atît de însemnată să zacă fără rost; el nu caută, cum spunea Epicur , „să aibă cine să-l vegheze dacă e bolnav, să-i vină în ajutor cînd e încătuşat sau la nevoie”, ci ca să aibă pe cineva pe care să-l vegheze el însuşi dacă e bolnav, pe care el însuşi să-l scape din strînsoarea vrăjmaşă atunci dacă este prins. Îşi face o socoteală proastă cel care îşi are privirea concentrată asupra sa şi cu acest gînd se îndreaptă către prietenie.
Aşa cum a început, se va şi sfîrşi. Şi-a dobîndit un prieten care să-l elibereze într-o zi de chinul strînsorilor: de îndată ce vor zăngăni lanţurile, prietenul va dispărea.
Aceste prietenii sînt cele pe care lumea le numeşte „manta de vreme rea”: cel care a fost ales pentru un folos, va înceta să mai placă atunci cînd nu va mai fi de folos. În felul acesta, o ceată de prieteni îi înconjoară pe cei încununaţi de succes; doborîţi, au parte de singurătate: prietenii se feresc de locurile unde sînt puşi la încercare.
De aceea există atîtea pilde infame de oameni care şi-au părăsit prietenul de teamă, care au trădat de teamă. Este, inevitabil, o armonie între început şi sfîrşit.
Cel care a devenit prieten pentru că era în avantajul său, va şi înceta să mai fie prieten cînd este în avantajul său: va accepta un preţ în schimbul prieteniei dacă acceptă în prietenie ceva în afară de ea însăşi. 
 Ramîi cu bine.

Seneca.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Băncile, cei mai mari proprietari imobiliari

Cât se întinde dreptul de autor în cazul programelor de calculator | Legislatie gratuita,Monitorul oficial,Acte Normative

DESPRE PROFESIA DE AVOCAT IN LEGISLATIA ACTUALA ‹ Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei