Seneca Lucius Annaeus

Spune Epicur: „Se cuvine să te uiţi mai întîi cu cine mănînci şi bei decît ce anume mănînci şi bei: căci să mistui mîncarea fără un prieten e ca şi cum ai duce viaţa leului ori lupului.”
Face o greşeală cel care îşi caută prietenii în atriu sau şi-i încearcă la masă. Răul cel mai mare pentru omul prins de treburi şi pironit între bunurile sale este să-i considere prieteni pe cei cărora el însuşi nu le este prieten şi să creadă că binefacerile lui au darul de a-i atrage prieteni, în vreme ce unii, cu cît sînt mai îndatoraţi, cu atît urăsc mai aprig: cîţiva bănuţi daţi împrumut nasc un datornic, un împrumuta mare naşte un duşman.
„Şi atunci? Binefacerile nu ne aduc prieteni?” Sigur că ne aduc, dacă avem putinţa să-i alegem pe cei ce le primesc, dacă sînt plasate precis şi nu risipite. Aşadar, acum, cînd începi să judeci cu capul tău, foloseşte-te de sfatul oamenilor înţelepţi, ca să judeci că este mai important cine primeşte o binefacere decît ce binefacere primeşte. Rămîi cu bine.
Seneca


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe