Treceți la conținutul principal

Seneca Lucius Annaeus



  • Seneca Lucius Annaeus
    Cînd te-ai îndreptat spre Sicilia, ai traversat strîmtoarea. Un cîrmaci prea cutezător nu ţine seama de ameninţările austrului – acesta este vîntul care înăspreşte marea Siciliei şi face vîrtejuri primejdioase; nu se îndreaptă spre ţărmul stîng, ci spre cel unde Caribda răstoarnă de-a valma apele ambelor mări. În schimb, cîrmaciul mai prudent îi întreabă pe cei ce cunosc locurile despre curenţi, despre semnele pe care le dau norii; se ţine departe de o zonă faimoasă pentru vîrtejurile ei.
    Tot aşa face şi înţeleptul: se ţine departe de puterea care îi poate face rău, străduindu-se mai cu seamă să nu fie evident că se ţine departe. În parte, punerea la adăpost înseamnă să nu arate făţiş că nu o caută, fiindcă cel care fuge de un lucru, îl condamnă.
    Trebuie aşadar să vedem bine în ce fel putem scăpa nevătămaţi de mulţime. Mai întîi, să nu împărtăşim niciuna din dorinţele ei: între concurenţi se stîrneşte gîlceava. Mai apoi, să nu avem în posesie nimic care să reprezinte un cîştig gras pentru cel ce ar vrea să-l fure: nu purta cu tine mai nimic bun de jefuit. Nimeni nu varsă sînge de om doar de dragul vărsării de sînge; sau doar foarte puţini.
    Mai mulţi acţionează sub impulsul calculului decît al urii; tîlharul îl lasă în pace pe omul despuiat; chiar pe o stradă aflată sub asediu, cel sărac trece în pace. Ramîi cu bine.

    Seneca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe