Mulţimea nerecunoscătorilor nu trebuie să ne împingă să şovăim în facerea de bine.




Seneca Lucius Annaeus

Mulţimea nerecunoscătorilor nu trebuie să ne împingă să şovăim în facerea de bine. Mai întâi  după cum am mai spus, noi înșine sporim mulțimea aceasta; apoi, să facem daruri, nu împrumuturi cu camătă. Cel care, atunci când dăruieşte ceva, se gîndeşte la răsplată, merită să fie înşelat.
Dar să presupunem că lucrurile merg rău. Şi copiii, şi nevestele sau soții ne-au înşelat speranţele – şi totuşi creştem copii şi ne luăm soți si neveste, ba chiar sîntem atît de stăruitori împotriva experienţelor încît, înfrînţi, mergem din nou la război şi, naufragiaţi, mergem din nou pe mare. Cu mult mai mult încă se cuvine să stăruim în binefacerile pe care le dăruim! Căci dacă unul nu dă pentru că nu primește în schimb, înseamnă că a dat ca să primească şi le oferă un bun pretext nerecunoscătorilor, pentru care este o ruşine să nu dea îndărăt, dacă e cu putinţă.
Cît de mulţi sînt cei care nu merită lumina! Şi totuşi, zorii zilei vin. Cît de mulţi sînt cei care se plîng că au venit pe lume! Şi totuşi, natura face să apară vlăstare noi şi îngăduie să trăiască pînă şi cei care ar prefera să nu mai fie. Acesta este semnul unui spirit mare şi bun: să urmărească nu rodul binefacerilor sale, ci chiar binefacerile şi să caute în continuare un om bun, chiar şi după ce i-a găsit pe cei răi. Unde ar mai fi măreţia dacă le-ai face bine multora fără ca vreunul să te înşele?
Este însă un merit să dăruieşti binefaceri cu gîndul că nu vor fi răsplătite: roadele lor sunt pe dată primite de un om ales. Mai mult încă: faptul acesta nu trebuie să ne facă să ne ferim, lipsiţi de zel, să împlinim fapta cea mai frumoasă, astfel încît, chiar dacă sînt lipsit de speranţa de a găsi un om recunoscător, prefer să nu primesc o binefacere decît să nu o dăruiesc, pentru că cel care nu dăruieşte o ia înaintea vinii de a fi nerecunoscător. Voi spune ce înţeleg prin asta: cel care nu întoarce o binefacere, păcătuieşte mai mult; cel care nu o dăruieşte, păcătuieşte mai grabnic. 

Ramîi cu bine.

Seneca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe