Începând de azi, salariul minim se majorează! Câţi salariaţi vor beneficia de această măsură? | LegeStart

Începând de azi, salariul minim se majorează! Câţi salariaţi vor beneficia de această măsură? | LegeStart:

Începând cu data de azi, 1 iulie 2013, salariul minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 800 de lei, fiind a doua majorare a acestui an, după ce de la 1 februarie salariul minim brut pe economie fusese majorat de la 700 la 750 de lei.

Potrivit prevederilor art.164-165 din Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de baza minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară. Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţă salariaţilor de către angajator.

Pentru salariaţii cărora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de muncă, le asigură hrană, cazare sau alte facilităţi, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară prevăzut de lege.

'via Blog this'

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe