Din cînd în cînd îmi ceri sfatul pentru tot soiul de lucruri, uitînd că este o mare întinsă între noi.



Seneca Lucius Annaeus
    Din cînd în cînd îmi ceri sfatul pentru tot soiul de lucruri, uitînd că este o mare întinsă între noi. Numai că mult din folosul unui sfat ţine de timp şi astfel, inevitabil, părerea mea asupra unor subiecte ajunge la tine cînd poate că ar fi de făcut alegerea opusă. Sfaturile se cuvine să se plieze pe realitate, iar realitatea noastră se schimbă mereu, ba chiar se răstoarnă: un sfat, aşadar, trebuie să apară în răstimp de o zi; uneori chiar şi aşa e prea tîrziu: trebuie să se nască, după cum se spune, la îndemînă. Îţi voi arăta cum le găsim.
   Dacă vrei să ştii din vreme în vreme ce să eviţi sau ce să cauţi, priveşte la binele desăvîrşit, ţelul întregii tale vieţi. Orice facem, se cuvine să fie în armonie cu acesta:dacă cineva nu şi-a rînduit viaţa în întregul ei, nu va putea lua hotărîri în privinţa detaliilor. Nimeni nu poate face un tablou care să redea asemănarea, chiar de are culorile pregătite, dacă nu ştie deja ce anume vrea să picteze. Noi toţi hotărîm asupra unor părţi din viaţă, nu asupra întregului ei, iar aceasta este greşeala noastră.
   Arcaşul, cînd ţinteşte o săgeată, trebuie să ştie care îi este ţinta şi abia apoi să îndrepte şi să potrivească săgeata cu mîna: sfaturile noastre nu nimeresc bine pentru că nu au o ţintă precisă; dacă cineva nu ştie spre ce port se îndreaptă, niciun vînt nu îl ajută la drum. Trăim la întîmplare şi, de aceea, întîmplarea atîrnă greu în viaţa noastră.
    Nu e nevoie de multe cuvinte ori de formulări complicate pentru a defini binele desăvîrşit: el poate fi arătat, ca să spunem aşa, cu degetul, fără să-l desfacem în multe bucăţi. La ce bun să-l împarţi în părticele, cînd poţi spune: „Binele desăvîrşit este ce este moral” şi, încă şi mai demn de admiraţie, „Singurul bine este ceea ce e moral, celelalte bunuri sînt calpe şi plăsmuite.” Convinge-te că este aşa şi iubeşte cu pasiune virtutea (căci este prea puţin să o iubeşti doar): orice ar crede alţii, tot ce este atins de aceea va fi pentru tine benefic şi prosper. Ramîi cu bine.

Seneca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe