Virtutea nu rămîne necunoscută, iar faptul de a fi fost o vreme necunoscută nu-i aduce vătămare;



Virtutea nu rămîne necunoscută, iar faptul de a fi fost o vreme necunoscută nu-i aduce vătămare; va veni o zi care o va scoate la lumină din întunericul în care a fost îngropată şi astupată de invidia contemporanilor. Cel care e preocupat de oamenii din vremea sa, s-a născut pentru puţini. Vor urma mii de ani, mii de generaţii: într-acolo priveşte. Chiar dacă invidia îi va face să amuţească pe toţi cei din vremea ta, vor veni urmaşii să te judece, fără resentimente, fără favoruri.

Dacă din faimă provine un premiu pentru virtute, nici măcar acesta nu se va pierde. Pe noi nu ne va mai interesa ce vor spune urmaşii despre noi; cu toate acestea, ei ne vor cinsti şi ne vor cultiva, chiar dacă nu o vom putea simţi.
Virtutea răsplăteşte toate virtuţile, fie ale viilor, cît şi ale morţilor, cu condiţia să o urmăm cu credinţă, să nu se împodobească excesiv ori să îşi ascundă chipul sub sulimanuri, ci rămînînd mereu acelaşi, fie că ştie că este privit, fie că e luat prin surprindere, nepregătit. Prefăcătoria nu e de niciun folos; o mască pusă pe deasupra poate înşela puţini oameni: adevărul este acelaşi în oricare parte a sa. Amăgirea nu are temelii trainice. Minciuna este subţirică: dacă priveşti cu atenţie, vezi prin ea. Rămîi cu bine.

Seneca


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe